Пловдивчанин   направи собствено проучване за имота в район Тракия, който

...
Пловдивчанин   направи собствено проучване за имота в район Тракия, който
Коментари Харесай

Историята на зеленото пространство за детски ясли в Тракия, на което децата играели

Пловдивчанин   направи лично изследване за парцела в регион „ Тракия ”, който породи  неодобрение измежду жителите, че ще бъде употребен за строителство на детски ясли. В продължение на над 20 дни той е ходил до въпросния терен, за който 409 души са се подписали да не се застроява. Мотивите им – зеленината е единствената в това каре, на нея играят деца и не е подобаващ за строителството на детско заведение.
Прочетете още
Самият план за детските ясли получи утвърждение от МОН, като Община Пловдив ще получи 4,5 млн. лв. за тях, а градските управляващи би трябвало да обезпечат 1,5 млн. лв. съфинансириане.  Въпреки че повече от година регион „ Тракия ” и Община Пловдив работи за този план, публичното неодобрение на жителите в прилежащите блокове ескалира, откакто яслите получиха позволение за градеж.

Крайното решение дали там ще има детски ясли е на градската администрация и кмета, като до този миг то не е обявено.  Пловдивчанинът, който се свърза с редакцията ни, ни изпрати фрагменти на пространството от 5 дка, снимани сред 15 март и 9 април. На тях се виждат паркирани коли, цялостни кошчета с отпадъци, само че не и деца, които да играят.

Ето и описа му:

„ Уважаема редакция, проследявам с интерес проблема с построяването на детски ясли в регион „ Тракия ” и публичната реакция против тях. Живея напълно наоколо до въпросното пространство, като с изненада научих, че то е желано място за игра на деца. Аз персонално съм родител и признавам, че понякога там виждам няколко деца, които играят на рисковите детски уреди наоколо. За сметка на това всекидневно се вижда погрешно паркирани коли, млади и по-зрели хора, които пийват бира на пейките, а това се вижда и от препълнените кошчета.

Тезите по време на така наречен митинги, че няма друга зеленина в обсега на парцела ме озадачава още повече. Видно от фотосите, които ви адресирам – това напълно не е по този начин Още повече че напълно близо има големи поляни с детски площадки, както и парк Лаута.

Виждам, че основател на подписката и митингите е младо момиче, което желая да поздравя, че се пробва да промени нещо в квартала и града. Това е почтено за почитание, само че тезите  й по никакъв метод не са подкрепени с причини.

Пак споделям – аз съм родител. Децата ми са по-големи от възраст за ясли, само че съм се сблъсквал с този проблем, а сега имам близки, които не съумяха да намерят места за техните деца и ги водят в други региони на Пловдив.

Водещото в тази полемика би трябвало да е публичният интерес. До колкото чета по медиите, в случай че детското заведение не бъде издигнато на самия терен, то община Пловдив ще загуби финансирането за детските ясли. Отново по информация на медиите финансовите запаси на общината не разрешават да се отдели сходни средства, с цел да се направи друго детско заведение тази година, а евентуално и в последващи.

Така Пловдив ще загуби сериозна сума за построяването на ясли, а въпреки това – над 200 деца ще останат без места.

Какво ще се случи, в случай че на идващия терен в регион „ Тракия ” се съберат хората и създадат подписка против строителството? Така и идващия и по-следващия. Къде би трябвало да строим детски градини и ясли? На края на града? До индустриалните зони? Не звучи разумно, нали?

Говорейки с доста хора от квартала всички са на мнение, че там би трябвало да има детски ясли. Само че тези хора не вървят по сходни полемики и митинги, защото  знаят равнището, тона и репликите,  които се разменят на тях. Абсолютно ненужно е да се вършат и подписки в „ отбрана ” на нещо, като се опълчват хората.

Изпращам Ви фотосите, които съм направил в продължение на повече от 20 дни. Всички са с температури сред 15 и 25 градуса. Много от тях след 17:00 часа, в това число събота и неделя. Изводите всеки може да си ги направи.

P.S. Призовавам регион „ Тракия ” и община Пловдив, както  предлага младата пловдивчанка, да стартира да глоби всички погрешно спрели коли върху така наречен зеленина, а също по този начин да се пресече прекосяването на коли по видно противозаконна улица там. Твърде евентуално е обаче доста от тези коли да са на същите тези хора, които не желаят ясли. Не тъй като децата им играят долу, а заради използването на терена за паркинг.

" Липсата на зеленина в региона "



" Нерегламентираният  паркинг и противозаконната улица "

 

 

" Мястото на, което децата играят "



 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР